Всички ниви с картофи в три смолянски села ще бъдат поставени под карантина. Това обявиха от Областната дирекция похраните в Смолян.
В селата Подвис, Лъка и Търън има заразени площи с така наречения "рак по картофите". Директорът на централната лаборатория по карантина на растенията при БАБХ Марияна Лагинова обясни, че ще пристигнат специализирани екипи, които да обходят цялата област и да направят още проби."Ударно ще се работи, за да предотвратим заразяването и на други площи", посочи Лагинова.
Експерти са направили 59 проби за рак по картофите, като 40 от тях са били положителни. Лагинова обясни, че заразените картофи се унищожават, а само след термична обработка могат да се ползват за изхранване на животните. За срок от пет години се забранява отглеждането на картофи в заразените площи. Също така ще бъдат определени буферни зони, така че да бъдат защитени съседните, свободни от болестта зони. В буферната зона се допуска отглеждането на картофи за консумация и преработка от сортове, устойчиви към заразата. Според директора на Областната дирекция по горите Радослав Колев областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков е дал уверение, че ще се търсят начини и варианти за обезщетение на пострадалите картофопроизводители. Колев обясни, че това е заболяване по картофите, което не може да се премахне с химикали. Антон Величков, зам-изпълнителен директор на БАБХ заяви, че ако при продажба на картофи от местните хора, те са били заразени, а изкупвачите са ги използвали за семе може и в други райони на страната да има заразяване.
Ракът по картофите е открит за първи път у нас през 2004г в Самоков. Първите огнища са в локални дворни пространства. Най-вероятно болестта по картофите е дошла в България чрез вносни картофи, които са използвани за сеене от хората.

Снимката е предоставена от Областната дирекция за безопасност на храните. Заразените картофи са извадени в село Подвис

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I